⚡ AI-buzz: updates van o.a. OpenAI, Google, Microsoft en Meta
OpenAI lanceert de ‘Realtime API’ voor speech-to-speech met minimale vertraging. In te zetten voor toepassingen zoals spraakassistenten en klantenservice. De gesproken stemmen zijn welhaast niet te onderscheiden van echte mensen, dus de vraag is wel: zullen mensen altijd doorhebben dat ze praten met AI? Moeten bedrijven verplicht worden dat duidelijk te maken? (bron: OpenAI)
Google voegt advertenties toe aan AI Overviews. Voorlopig alleen nog in de VS op mobiel. (bron: The Verge)
Google Lens heeft ook een interessante update: je kunt gaan zoeken met video’s. (bron: The Verge)
Microsoft Copilot krijgt een nieuwe interface, spraakfunctie en Vision, waarbij de AI-tool op het scherm kan meekijken. Een volgende stap richting een echte assistent. Helaas nog niet beschikbaar in de Benelux. (Bron: Tweakers)
Amazon heeft een AI Video Generator gelanceerd die specifiek bedoeld is voor advertenties. De tool stelt merken in staat om snel videoadvertenties te creëren zonder menselijke tussenkomst, maar is voorlopig alleen beschikbaar voor geselecteerde adverteerders. (bron: TechCrunch)
Videogenerator Pika 1.5 is gelanceerd. De vernieuwde tool ging meteen aardig viral op social media, met filmpjes waarin portretfoto’s van mensen tot klei worden fijn gekneed. (bron: Venturebeat)
Google gaat AI-model Gemini als app integreren in Workspace, waardoor het straks niet meer nodig is de losse add-on aan te schaffen. Wellicht een teken aan de wand dat niet genoeg mensen bereid zijn om te betalen voor AI? (bron: The Verge)
YouTube lanceert nieuwe AI-features, waarmee je ideeën, titels en zelfs complete video’s (met Veo) kunt genereren. (bron: The Verge)
Meta heeft het nieuwe AI-model Llama 3.2 gelanceerd. Dit model is nu 'multimodal', het kan zowel met tekst als afbeeldingen aan de slag. Een belangrijke stap voor o.a. de Meta-brillen, die steeds beter hun omgeving kunnen omschrijven. (bron: Meta)
Meta beweert dat Meta AI inmiddels 400 miljoen maandelijkse gebruikers heeft. En de techgigant kondigt een aantal nieuwe features aan: je kunt praten met Meta AI op Messenger, Facebook, WhatsApp en Instagram DM. Je kunt daarbij verschillende stemmen kiezen, waaronder van een aantal bekende acteurs. Ook lanceert het fotoherkenning, hulp bij fotobewerking en automatische vertaling bij video’s. Wanneer deze functies in Nederland en België beschikbaar komen, is onbekend. (bron: Meta)
Alibaba’s AI-model Qwen daagt de Amerikaanse techgiganten uit, ondanks beperkingen op chiptechnologie. Qwen zou uitblinken in meertalige tests en trekt grote Chinese klanten, maar blijft achter op topmodellen zoals GPT-4. (bron: Rest of World)
Indiase filmmaker Ram Gopal Varma gaat voortaan uitsluitend door AI gegenereerde muziek gebruiken voor zijn films. Volgens hem misten componisten vaak deadlines en konden tekstschrijvers de essentie van liedjes niet vastleggen. AI levert onmiddellijk, tegen “nul kosten”. (bron: TechCrunch)
Weet je nog dat er met X’s AI-model Grok allerlei problematische Mario-afbeeldingen werden gegenereerd? Nu worden die afbeeldingen verwijderd door een AI copyright-tool van Tracer in opdracht van Nintendo. Ik ben benieuwd of Disney straks ook op Mickey Mouse-AI-visuals gaat jagen. Helaas wordt ook fan art (niet gemaakt door AI) verwijderd. (bron: The Verge)
Google gaat later dit jaar AI-beelden markeren in de zoekresultaten. Een label wordt toegevoegd aan door AI bewerkte of volledig gegenereerde afbeeldingen om transparantie te bieden aan gebruikers. Bij Meta en TikTok worden al AI-labels aan content toegevoegd, waarbij een deel onterecht, dus ik ben benieuwd of dat ook bij Google gaat gebeuren. (bron: TechCrunch)
|